Review: “The Weg van de Heks” door Lunadea

This book review is in Dutch, because the book has (so far) only been published in Dutch:

Als iemand informatie over wicca of hekserij wil, zijn er genoeg boeken die aan te raden zijn voor een beginner. In Nederland zijn de boeken die vaak worden aangeraden Minerva’s Bezems en Pentagrammen, de boeken van Scott Cunningham, de boeken Laurie Cabot en ook Brieven van een Heks van Rae Beth wordt vaak genoemd. Die boeken hebben een ding gemeen: ze zijn allemaal al minstens twintig jaar oud. En eerlijk gezegd zijn de boeken, hoewel prima voor beginners, niet op alle punten nog even actueel.

Op het gebied van hekserij is zeker geen tekort aan recente boeken, ook voor beginners. Maar het zijn vrijwel allemaal buitenlandse, (vertalingen van) Engelstalige boeken, die vaak nadrukkelijk voor jonge vrouwen bedoeld zijn. Ikzelf vind de ontwikkeling waarbij hekserij en feminisme elkaar ontmoeten heerlijk, maar het is niet voor iedereen bedoeld. Daarnaast is deze ontwikkeling duidelijk gericht op bepaalde facetten van hekserij, waarbij grote delen onderbelicht blijven.

Daarom is het zo’n goed nieuws dat er eindelijk een Nederlandstalig boek is uitgegeven dat de niche invult. Lunadea’s De Weg van de Heks ligt alweer enkele maanden in de winkel. Eindelijk is er weer een algemeen boek over hekserij voor beginners of voor mensen die gewoon een inkijkje willen in wat hekserij vandaag de dag zoal inhoudt. Maar is het boek ook een aanrader?

Iedereen die al enige jaren in de Nederlandse ‘heksen-scene’ meeloopt is wel bekend met Lunadea. Zelf kan ik me haar nog herinneren van online fora waarop we actief waren. Ik schrijf dan over bijna twintig jaar geleden – inderdaad de periode waarin ik mijn hekserij leerde uit onder andere de hierboven al genoemde boeken. Lunadea loopt dus al een behoorlijke tijd mee, waarbij het belangrijk is om te weten dat ze zich voornamelijk met traditionale hekserij bezig houdt. Ze heeft via haar website en op social media zoals Facebook inmiddels een ware community en een bron aan informatie verzameld voor iedereen die zich in deze levensstijl en kunde wil verdiepen. Haar boek is daarvan zoals ik het zie een verdieping.

De Weg van de Heks is duidelijk erg persoonlijk. Door het boek heen vertelt Lunadea hoe ze in aanraking kwam met hekserij en wat voor belangrijke lessen ze heeft geleerd. Ik houd daar erg van. Het leidt ook absoluut niet af van de informatie die gegeven wordt, maar diept het juist verder uit. De manier waarop de informatie gegeven wordt, maakt dat ik het wel als een beginnersboek zie en ik ga er dus vanuit dat het ook zo bedoeld is. Met het gevaar arrogant over te komen kan ik wel zeggen dat er voor mij, als iemand die al jaren dit pad bewandelt, geen schokkende nieuwe informatie in staat. Maar dat deert niet, omdat ik het sowieso altijd waardevol vind om te lezen hoe anderen (zeker als ze enige invloed hebben) tegen hekserij aankijken.

Wat betreft de informatie: die betreft een aangename mix van theorie en oefeningen. Er worden grotere onderwerpen aangepakt zoals stromingen binnen de hekserij, magie en de jaarfeesten. Op zich zijn dat de onderwerpen die ik wel gewend ben van dit genre boeken, dus ontzettend vernieuwend is het op dat punt niet. Ik vind wel het knap dat dit alles in nog geen 200 pagina’s beschreven wordt en dat er toch nog zoveel mee wordt gegeven. Het boek is dan ook heel prettig geschreven. Ik ging er als een trein doorheen en had het in een paar dagen uitgelezen. Voor iemand die wat minder kennis en ervaring heeft kan ik me voorstellen dat het wat langer duurt, omdat er natuurlijk een hoop nieuws op je afkomt.  Ik denk echt dat als iemand die nog niet zoveel van hekserij af weet het boek van Lunadea serieus zou doorlezen en de oefeningen en rituelen die er in staan zou doen, hij of zij daar veel van leert. Wel denk ik ook dat je nog niet bij het eind van de weg bent als je het boek uit hebt; niet voor niets zie ik het als een beginnersboek.

Kort gezegd: De Weg van de Heks is een mooi en zeer informatief recent boek als je iemand wilt helpen die net het pad van hekserij gaat bewandelen.